Etusivu > Ajankohtaista > Energiatehokkuusvaatimukset tulossa myös korjausrakentamiseen
  • Palaute
  • Intranet

Energiatehokkuusvaatimukset tulossa myös korjausrakentamiseen
12.10.2009


- Rakentamismääräykset koskevat ensisijaisesti uudisrakentamista. Loppusuoralla olevan EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaisesti Suomi on kuitenkin sitoutumassa energiatehokkuusvaatimusten asettamiseen myös korjaushankkeiden yhteydessä, totesi asuntoministeri Jan Vapaavuori avatessaan 7.-9.10.2009 pidetyt Kiinteistö 09 -messut. Vapaavuoren mielestä energiatehokkuuden parantaminen tulisi jo nyt sisällyttää osatavoitteena kiinteistön kaikkiin tuleviin ylläpitokorjauksiin.

- Ensimmäinen askel kiinteistön energiansäästön polulla on tiedostaa rakennuksen nykyinen energiankäyttö ja arvioida energiankulutuksen vähentämispotentiaali. Toimiva väline tähän on jo tarjolla oleva kiinteistön energiatodistus, johon sisältyy kartoitus mahdollisista säästötoimenpiteistä. Jatkossa energiatodistusta tullaan kehittämään entistä käyttäjälähtöisempään ja järkevää energiakorjausta ohjaavaan suuntaan. Energiankulutuksen vähentämisen lisäksi on etenkin kaukolämpöön kuulumattomissa kiinteistöissä tarkoituksenmukaista arvioida myös energianlähdettä ja mahdollista siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön, Vapaavuori totesi.

Kiihtyvä korjausbuumi edellyttää Vapaavuoren mukaan alan toimijoilta välttämätöntä uudistumista. - Ilahduttavia merkkejä alan havahtumisesta on jo nähty, mm. esivalmisteiset korjauskonseptit ja ryhmäkorjausmallit. Viime keväänä käynnistynyt Tee parannus -viestintäohjelma on alan yhteinen viestintäponnistus korjauspalvelujen kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen parantamiseksi. Myös Tekesin Rakennettu ympäristö - ohjelma sekä Rakennetun ympäristön huippuosaamisen keskittymä RYM-SHOK ovat lupaavia merkkejä paremmasta, Vapaavuori sanoi.

Ympäristöministeriö avaa korjausrakentamisen neuvontaportaalin

Ministeri Vapaavuori korosti puheessaan asiakaslähtöisen viestinnän merkitystä korjausrakentamisen kehittämisessä. Hän kertoi, että ympäristöministeriössä valmistellaan internet-viestintäportaalia, josta sekä kerrostalokiinteistöjen osakkaat ja isännöitsijät kuin omakotiasukkaatkin saavat ymmärrettävää ja käyttökelpoista tietoa kiinteistönpidon ja korjausrakentamisen käytännön tilanteisiin.

- Keskeinen lähtökohta on tarjota tietoa, jossa suunnitelmallinen korjaaminen yhdistyy energiatehokkuuden parantamiseen, esteettömyyden edistämiseen ja rakennusten ominaispiirteiden huomioimiseen. Portaalin yhteyteen on tarkoitus myös kytkeä vielä tämän vuoden puolella käynnistyvän valtakunnallisen Kosteus- ja hometalkoot -kampanjan viestintä. Portaalin tueksi kootaan olemassa olevien, neuvontaa antavien tahojen pohjalta maanlaajuista neuvontaverkostoa paikallisen korjausneuvonnan organisoimiseksi. Tämän viestintäkokonaisuuden on määrä valmistua ensi keväänä, Vapaavuori totesi.

<< Takaisin