Etusivu > Ajankohtaista > Maalämpö korvasi kaukolämmön 1970-luvun kerrostalossa
  • Palaute
  • Intranet

Maalämpö korvasi kaukolämmön 1970-luvun kerrostalossa
17.11.2009

Nokialainen taloyhtiö vaihtoi kaukolämmön maalämpöpumppujärjestelmään. Investointikustannus taloyhtiölle oli noin 300 000 euroa. Kustannuksiin taloyhtiö sai valtiolta tukea 15 prosenttia. Lämmitysjärjestelmäremontti sujui vaivattomasti ja nopeasti.

Lämmitysjärjestelmän muutostyöt eivät häirinneet asukkaita eikä muutos ole aiheuttanut osakkaiden hoitovastikkeisiin korotuspaineita. Kahden, vuonna 1976 valmistuneen, kerrostalon taloyhtiö on laskenut, että vuotuisissa lämmityskuluissa säästää noin 25 000 euroa, jos kaukolämmön hinta on 68 e/MWh ja sähkön 100 e/MWh.


Mutkattomat muutostyöt


Taloyhtiön pihaan porattiin 18 kappaletta noin 200 metriä syviä lämpökaivoja, jotka toimivat lämpöpumppujen lämmönlähteenä. Kaukolämpölaitteiden tilalle lämmönjakohuoneiseen asennettiin kolme lämpöpumppua sekä viisi vesivaraajaa, joiden tilavuus on yhteensä 3500 litraa. Lisäksi talven kovimpia pakkasia varten järjestelmästä löytyy sähkökattila, jolla tuotetaan mahdollinen kovilla pakkasilla tarvittava lisälämpö. Lämmönjakojärjestelmänä toimii edelleen vanha patteriverkosto.

"Varsinainen siirtyminen kaukolämmöstä maalämpöön sujui yhdessä päivässä ilman suurempia katkoksia lämmityksessä. Vaikka muutos oli nopea, niin päätös ei ollut äkkinäinen päähänpisto, vaan asiaa oli kypsytelty ja tarkoin suunniteltu useamman vuoden ajan", sanoo Isännöitsijä Jarmo Mäkinen.

Lisätietoja

As Oy Taivalkunnantie, Nokia
Isännöitsijä Jarmo Mäkinen
puh. 040 580 6422
Lähetä sähköpostia

<< Takaisin