Etusivu > Ajankohtaista > Energiatehokkaat ratkaisut - taloyhtiön pitkäaikainen sijoitus
  • Palaute
  • Intranet

Energiatehokkaat ratkaisut - taloyhtiön pitkäaikainen sijoitus
18.1.2010

- Turussa on lähtökohtana, että energiatehokkuutta parannetaan kaikissa asuintalojen korjaushankkeissa. Esimerkiksi ikkunoiden uusimisella, tiivistämisellä tai lisälasien asentamisella on usein huomattava vaikutus rakennuksen energiankulutukseen, korosti Turun kaupungin rakennustarkastusinsinööri Tom Mattsson "Tee parannus" -kiertueen seminaarissa Turussa maanantaina.

Asuintaloissa tavanomaisten ikkunoiden kautta lämpöä karkaa harakoille jopa kuusi kertaa niin paljon kuin seinärakenteiden kautta. Vaihtamalla normi-ikkunat A-luokan ikkunoihin, läpi karkaa lämpöä noin 40 prosenttia vähemmän.

Alkaneella vuosikymmenellä julkisivukorjausten määrä kasvaa Suomessa ennusteiden mukaan rajusti. Turussakin suurin osa julkisivuremonteista on vasta edessä. Syynä tähän ovat 1960-, -70 ja 80-lukujen suurten rakennusmäärien korjaustarve.

- Usein ikkunat on kuitenkin uudistettu jo ennen julkisivuremonttia, mistä voi syntyä ongelmia seinien lisäeristämisen yhteydessä. Rakennusvalvonnassa ei pidetä siitä, että ikkunat jäävät liian syvälle tai ovat väärässä paikassa, Mattsson huomautti.

Ulkoseinän lämpöhäviötä voidaan pienentää lisälämmöneristämisellä noin kolmannekseen alkuperäisestä tasosta.

Korjausrakentamisen suurena haasteena Mattsson pitää uudisrakentamista koskevien määräysten soveltamista korjausrakentamiseen ja vanhoihin taloihin. - Esimerkiksi ullakkorakentamisessa annetaan määräyksistä helpotuksia. Muuten ullakkohuoneistoista tulisi niin pieniä lisälämmöneristyksen jälkeen, ettei niihin jäisi edes seisomatilaa.

Korjaustapoja vertailtava

- Takaisinmaksuajat ovat nykyisillä energianhinnoilla melko pitkiä. Jatkuvasti kohoava energian hintataso onkin johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös käytön aikaiset kustannukset ovat yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun korjausvaihtoehtoja valittaessa. Myös vuoden alussa tiukentuneet energiatehokkuusmääräykset houkuttelevat vertailemaan eri korjausmenetelmien kannattavuutta ja saavutettavaa energiansäästöä, kertoi Kiinteistöliiton energia-asiantuntija Petri Pylsy.

- Korjaustoimien jälkeen on seurattava korjauksella saavutettuja säästöjä. Nykyisillä kulutusseurantajärjestelmillä saadaan jopa tunnin välein reaaliaikaista tietoa lämmön, veden ja sähkönkulutuksesta. Rakennusten kosteus- ja homevaurioiden määrä putoaisi huomattavasti, jos kulutusseuranta määrättäisiin pakolliseksi. Esimerkiksi käyttövesiputkien vuodot havaitaan silloin heti, eikä suurempia vahinkoja ehtisi syntymään, totesi Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta.

Ainutlaatuinen kiertue

Suomen ensimmäinen taloyhtiöiden energiatehokkuuteen ja korjausrakentamiseen pureutuva valtakunnallinen kiertue välittää puolueetonta tietoa oikeista korjaustavoista ja uusista ratkaisuista. Ks. www.teeparannus.fi

Korjausrakentamisen esimerkkejä korvo.fi-sivustolta

Rakennustarkastusyhdistyksen ylläpitämällä Korvo-nettisivustolla julkaistaan korjausrakentamisen tapauksia, joihin rakennusalan toimijat ovat törmänneet.

KORVO-toimintamalli on jatkuva; anonyymin tapausarvioinnin antaman esimerkin avulla pyritään yhtenäistämään korjausrakentamisen viranomaiskäytäntöjä.

Lisätietoja Tee parannus -kampanjasta: Suomen Kiinteistöliitto, viestintäpäällikkö Marjukka Vainio puh.050 3476233.

<< Takaisin