Etusivu > Ajankohtaista > Korjausavustusta hakeneet taloyhtiöt tuntevat itsensä petetyksi
  • Palaute
  • Intranet

Korjausavustusta hakeneet taloyhtiöt tuntevat itsensä petetyksi
29.1.2010

Taloyhtiöt ovat hakeneet korjaushankkeisiin valtion lupaamaa suhdanneluonteista korjausavustusta reilusti enemmän kuin rahaa on varattu budjettiin. Kiinteistöliitto vaatii, että valtio pitää lupauksensa ja myöntää 10 prosentin avustuksen taloyhtiöiden kaikkiin korjaushankkeisiin, jotka ovat käynnistysvalmiita määräajassa.

Valtio varasi budjettiin rahaa 50 miljoonaa euroa, mutta tarve osoittautui noin 125 miljoonaksi.
- Lisätalousarvioon on saatava 75 miljoonaa euroa rahaa lisää, jotta valtio voi lunastaa antamansa lupauksen, vaatii Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Taloyhtiöt aloittivat korjaushankkeiden suunnittelun täyttä häkää, kun valtio lupasi tuoda markkinoille suhdanneluontoisen korjausavustuksen. - Nyt taloyhtiöt tuntevat itsensä petetyiksi. Ne ryhtyivät hankkeisiin, koska valtio viestitti, että kaikki määräaikaan mennessä hakeneet taloyhtiöt saavat avustuksensa täysimääräisenä. Osakkaat vauhdittivat hankkeita myös työllisyystalkoiden hengessä.

Suomen hallituksen viestinnästä ja puheista syntyi selkeä kuva, että määräaikana jätetyt avustushakemukset saavat rahoituksen. Kiinteistöliitto korostaa, että tätä kuvaa vahvisti erityisesti se, että avustuksien myöntämisaikaa jatkettiin maaliskuun 2010 loppuun vuodenvaihteen ruuhkan välttämiseksi.

Lisämääräraha on otettava tämän vuoden 2010 ensimmäiseen lisätalousarvioon. Asuntoministeri Vapaavuoren ja muun hallituksen on ilmaistava pikaisesti poliittinen tahto asian hoitamiseksi, jotta taloyhtiöt eivät peruuta tekemiään korjauspäätöksiä ja urakkasopimuksia. - Useista korjaushankkeista on päätetty ehdollisina. Ne aloitetaan vain, mikäli avustus myönnetään.

Lisämäärärahalla hallitus voi varmistaa yhteensä 750 miljoonan euron arvoisten korjaushankkeiden käynnistymisen tämän vuoden kuluessa. Useat korjauksista jatkuisivat myös vuonna 2011, mikä tukisi työllisyydenhoitoa seuraavanakin talvikautena. Taloyhtiöt ovat budjetoineet hankkeet 10 prosentin avustuksen mukaan. Avustusprosentin puolittaminen tai muu leikkaus rahan riittävyyden turvaamiseksi kaikille hakemuksille vaarantaisi korjaustöiden käynnistämisen.

Lisätietoja: Suomen Kiinteistöliitto, toimitusjohtaja Harri Hiltunen puh. 050-5511 295.

<< Takaisin