Etusivu > Ajankohtaista > Suhdanneluonteiset korjausavustukset turvataan kaikille hakeneille
  • Palaute
  • Intranet

Suhdanneluonteiset korjausavustukset turvataan kaikille hakeneille
4.2.2010

Hallitus on epävirallisessa neuvottelussaan sopinut, että suhdanneluonteisten eli ns. 10 prosentin korjausavustusten ennakoimattoman suuren kysynnän takia aiheutunut valtuusvaje tullaan kattamaan tämän vuoden ensimmäisen lisätalousarvion yhteydessä.

"Korjausavustuksen huima suosio on yllättänyt meidät kaikki. Hallituksen taholta viestitettiin aikanaan, että kaikki kriteerit täyttävät hakijat tulevat saamaan avustuksen. Tästä periaatteesta hallitus myös pitää kiinni" korostaa asuntoministeri Vapaavuori.

Kaikkiaan vuoden 2009 lopussa päättyneen hakuajan kuluessa hakemuksia tuli yhteensä noin 250 miljoonan euron edestä, kun valtuus oli yhteensä 175 miljoonaa euroa. Näin syntynyt 75 miljoonan euron valtuusvaje tullaan nyt sovitulla tavalla kattamaan asuntorahastosta. Samalla ne tälle vuodelle budjetoidut 50 miljoonan euron avustukset, joita ei vielä ole myönnetty, siirretään myös myönnettäväksi asuntorahastosta.

"Kuten aikaisemminkin olen todennut, kyseessä oli ns. positiivinen ongelma. Korjausrakentamista tukemalla olemme pystyneet merkittävällä tavalla pitämään yllä talouskriisin kaltoin kohteleman rakennusalan kysyntää ja sitä kautta työllisyyttä. Jo pelkästään nyt sovitun valtuuslisäyksen työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan lähes 13 000 henkilötyövuotta" tähdentää asuntoministeri Jan Vapaavuori linjauksen merkitystä.

Suhdanneavustushakemusten loppusumma 250 miljoonaa euroa tarkoittaa kaikkiaan 2,5 miljardin euron investointivaikutusta. Kaikkiaan korjausavustushakemuksia on tullut hieman yli 22 000 taloyhtiöltä, joissa asuntoja on arviolta noin 770 000 eli korjausten piirissä on useampi kuin joka toinen asunto tällaisessa asuintalokannassa.

"Hallitus antaa vuoden 2010 ensimmäisen lisäbudjettinsa maaliskuun lopulla. Satoja tuhansia ihmisiä koskevan epävarmuuden poistamiseksi oli perusteltua, että hallitus päätti poliittisella tasolla asian hoitamisesta jo nyt" iloitsi ministeri Vapaavuori.

Lisäbudjettiin liittyvällä lainmuutoksella mahdollistetaan se, että kunnat voivat myöntää avustukset aiemmin päätetyn maaliskuun sijasta elokuun loppuun asti.

Lähde ympäristöministeriö. Lisätietoja ympäristöministeriössä antavat:

  • Erityisavustaja Tatu Rauhamäki, ympäristöministeriö, puh. 050 521 2907, Lähetä sähköpostia
  • Asuntoneuvos Riitta Kimari, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 866, Lähetä sähköpostia

<< Takaisin