Etusivu > Ajankohtaista > Kerrostaloon lämmin vesi aurinkokeräimillä
  • Palaute
  • Intranet

Kerrostaloon lämmin vesi aurinkokeräimillä
21.3.2010

Riihimäkeläisen taloyhtiön käyttövesi lämmitetään aurinkoenergialla

Ekakuva.JPG

Riihimäellä sijaitseva asunto-osakeyhtiö Allinnan Helmi on toteuttanut poikkeuksellisen ja merkittävän energiansäästöratkaisun. Seitsemän asuinkerrosta ja kellarikerroksen käsittävän talon tasakatolle asennettiin aurinkokerääjiä, joiden avulla kerätään 25 asunnon käyttöveden lämmitykseen tarvittavaa energiaa. Tavoitteena on 10000 kWh:n vuotuinen säästö.

tokakuva.JPG

"Visiomme on olla kustannus- ja energiatietoinen taloyhtiö", kertoo hallituksen puheenjohtaja Hannu Rintala. "Heti ensimmäisestä hallituksesta lähtien asetimme tavoitteeksi energiakulujen pienentämisen. Asukkaat ovat aktiivisia ja asiasta kiinnostuneita henkilöitä. Järjestimme tiedotustilaisuuksia, joissa esiteltiin mistä on kyse ja mitkä ovat sen hyödyt ja kustannukset. Asia oli siis jo tuttu, kun se esiteltiin yhtiökokouksessa."

Asiaa edisti se, että talon isännöitsijä on innostunut uudesta tekniikasta ja sen soveltamisesta. Siksi asiasta pystyttiin tekemään hyvin konkreettinen esitys nopealla aikataululla.

Taloon oli jäänyt rakentamisen jäljiltä tyhjä kuilu keskelle taloa, joten putket asennettiin siihen.

kolmaskuva.JPG

Tilavuudeltaan 1000 litran lämminvesivaraaja sijoitettiin kuivaushuoneeseen - se vie sieltä hiukan tilaa, mutta ei haittaa merkittävästi huoneen käyttöä.

Järjestelmä otettiin käyttöön myöhään viime vuoden syksynä. Helmikuun alkuun mennessä kilowattimittariin oli kertynyt jo 4000 kWh, joten tavoite tullaan varmasti täyttämään. Rintala kertoo, että pakkasen laskiessa -16 asteeseen varaajaa lämmitti edelleen +68 asteen lämpöinen glykolineste. Kyse on tyhjiöputkista, joten ulkoilman lämpötila ei vaikuta keräimiin paljoakaan. Vaikka kennojen pinta huurtuu, se ei haittaa niiden toimintaa.

neljaskuva.JPG

Huoltoa järjestelmä vaatii hyvin vähin, todistaa isännöitsijä Markku Laitinen: "Ainoa liikkuva osa on kiertovesipumppu, joka on tehontarpeen mukaan itse itseään säätävä invertteripumppu. Katolla olevat kennot on asetettu puolikaaren mukaan lähes pystysuoraan asentoon, jolloin ne keräävät aurinkoa optimaalisesti. Taustaheijastimia ei ole käytetty, koska silloin ei tule tuulikuormaa ja kennot voivat kerätä auringonpaistetta myös aikaisin aamulla ja myöhään illalla."

"Jos vuosituotto on 10000 kWh, investoinnin takaisinmaksuaika on laskujemme mukaan 6 - 8 vuotta. Valtio myöntää aurinkopohjaisiin investointeihin myös 15 % investointituen, jonka saimme täysimääräisenä", Rintala sanoo.

Hän antaa myös ohjeen niille, jotka suunnittelevat vastaavanlaista hanketta: "Hankkeessa pitää olla vain yksi vastuullinen toimittaja. Ei saa mennä siihen, että kennot tulevat yhdestä paikasta, automatiikka toisesta ja varaaja kolmannesta. Laitetoimittajan pitää myös olla niin luotettava, että takuu on kunnossa myös asennuksen ja valmistumisen jälkeen.

viideskuva.JPG

Katso video

Lähde: Joka Kodin Asuntomarkkinat 14.3.2010

<< Takaisin