Etusivu > Ajankohtaista > Taloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön
  • Palaute
  • Intranet

Taloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön
22.3.2010

Nokialla taloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön

uudet putket.JPG
Nokialainen asunto-osakeyhtiö Taivalkunnantie vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Yhtiöön kuuluu kaksi vuonna 1975 rakennettua kerrostaloa, joissa on yhteensä 62 asuntoa ja niissä noin 100 asukasta.

Taloissa on vesikiertoinen patterilämmitys. Lämmönjakokeskuksen kolmen vuosikymmenen ikäinen tekniikka oli jo vanhentunut ja sen uusiminen oli tullut ajankohtaiseksi. Korjauksen kustannukset uusine liittymineen oli arvioitu 50000 euroksi.

"Samaan aikaan kaupungin kaukolämpö siirtyi yksityiselle. Se aiheutti paljon keskustelua, sillä hintakehitys näytti yhtiömme kannalta huonolta", kertoo isännöitsijä Jarmo Mäkinen. "Hallitus valmisteli esityksen maalämpöön siirtymisestä niin perusteellisesti, että yhtiökokoukselle päätöksenteko oli helppoa - maalämpö voitti selvästi." Tavoitteena on lämmityskustannusten puolittaminen ja energian kulutuksen pienentäminen kolmannekseen entisestä - vihreitä arvoja ja ekologisuutta parhaimmillaan.

Rakennustyöt sujuivat joutuisasti. Maalämpöpumppujen lämmönkeräämiseen tarkoitettujen reikien poraaminen aloitettiin kolmella yksiköllä maaliskuussa maan ollessa vielä roudassa. Syyskuussa uusi lämmönjakojärjestelmä oli toimintakunnossa.

putket pintaan.JPG

Poraus kesti kolme viikkoa ja sen tuloksena pihamaalle syntyi 18 parinsadan metrin syvyistä reikää, joista putket keräävät lämpöä kolmelle maalämpöpumpulle. Maan sulettua paikalle ilmestyivät kaivinkoneet ja mylläsivät pihat perinpohjaisesti: Mäkisen mukaan pihat muistuttivat kesän ajan taistelumaastoa. Asukkaat kestivät kuitenkin riesan kärsivällisesti.

Samaan aikaan tehtiin laitteiden asennukset sisällä, josta löytyi onnekkaasti sopiva, tyhjä tila. Vanha keskus toimi siis koko ajan. Järjestelmään kuuluu viisi 750 litran varaajaa sekä varmistuksena sähkökattila.

Kun järjestelmän toimintaa on seurattu nyt puolen vuoden ajan, alussa asetettu säästötavoite näyttää toteutuvan täsmälleen laskelmien mukaisesti. Mäkinen kertoo myös lämmön tuoton olevan selvästi tasaisempaa kuin kaukolämpöaikana, jolloin siinä oli toistuvasti erilaisia häiriöitä. Saman todistaa myös Hilkka Mäkinen: "Lämpöä on riittänyt hyvin, vaikka talvi on ollut kylmä."

Hankkeen kustannukset olivat noin 300000 euroa, johon saatiin valtiolta avustusta 15 % eli 43000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu seitsemän vuotta.

kulutuksen muutos.jpg

"Asumiskustannuksiin oli kohdistunut korotuspaineita energian hinnan noustessa koko ajan. Yhtiö eli kädestä suuhun eikä säästöjä ollut", kertoo Essi Virolainen. "Remontin ansiosta lämmityskustannukset puolittuivat, joten siitä aiheutuneilla säästöillä maksetaan ensin laina pois. Kun se on maksettu, säästö alkaa näkyä asukkaiden maksamissa vastikkeissa."

Yksi osapuoli ei kuitenkaan muutoksesta ilahtunut: entinen kaukolämmöntoimittaja menetti alueen suurimman asiakkaan keskeltä kaukolämpöverkkoa.

Katso video!

Lähde: Joka Kodin Asuntomarkkinat 21.3.2010

Lisätietoja
As Oy Taivalkunnantie, Nokia
Isännöitsijä Jarmo Mäkinen
puh. 040 580 6422
Lähetä sähköpostia

<< Takaisin