Etusivu > Ajankohtaista > Kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön herättää eriäviä mielipiteitä
  • Palaute
  • Intranet

Kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön herättää eriäviä mielipiteitä
18.4.2010

Kaksi kerrostaloa Nokialla vaihtoi taannoin kaukolämmön maalämpöön. Ratkaisuun vaikutti eniten hinta. Isännöitsijä Jarmo Mäkinen kertoo, että vaihdon myötä taloyhtiön sähkönkulutus on pudonnut kolmasosaan siitä, mitä se oli ennen maalämpöön siirtymistä.

Asiantuntijat ovat eri linjoilla siitä, onko kaukolämmön vaihtaminen maalämpöön ekologista vai ei. Ylitarkastaja Heikki Väisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä toteaa, ettei vaihtaminen ole ekologista. Vaikka maalämpöön siirtyminen vähentäisi energiankulutusta, maalämmön tuottamiseen kuluu energiaa ja siitä aiheutuu päästöjä. Keskitetysti tuotettu kaukolämpö aiheuttaa suhteessa maalämmön tuottamiseen vähemmän päästöjä.

Rakennusalan edustajat näkevät maalämmön vaihtoehtona heille, joka haluavat pudottaa lämmitysenergiakustannuksia. Projektipäällikkö Pasi Först Peabista sanoo, että jos kaukolämpöpumppua käytetään vihreällä energialla, maalämpö on ekologisin vaihtoehto. Först lisää, että kaukolämpö kallistuu tulevaisuudesta.

Kauko- ja maalämpöä koskevassa keskustelussa ei ole yhtenäistä linjaa, mutta kokonaisratkaisua tarvittaisiin, sanoo Raklin tekninen johtaja Ilpo Peltonen. Hänen mukaansa maalämpö on vaihtoehto silloin, jos kaukolämpöä ei ole lähettyvillä saatavilla. Lisäksi on tarkasteltava sitä, miten energia tuotetaan ja kysyttävä, mikä on oikeasti vihreää energiaa, Peltonen sanoo. (Lähde: Hufvudstadsbladet 11.4.2010, Esmerk Oy)

Lue myös:

Nokialla taloyhtiö siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön

<< Takaisin