Etusivu > Ajankohtaista > Hissihankkeiden pelisäännöt muuttuvat
  • Palaute
  • Intranet

Hissihankkeiden pelisäännöt muuttuvat
10.5.2010

Hissi vanhaan kerrostaloon

hissikuilun yläpää.jpg

Suomalaiset ikääntyvät kovalla vauhdilla. Moni haluaisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Esteeksi muodostuu monissa kerrostaloissa se, ettei niissä ei ole hissiä. Sitä kaipaavat myös perheet, joissa on pieniä lapsia.

Helsingin Oulunkylässä oleva As Oy Helsingin Uusi Pajamäki päätti pitkän harkinnan jälkeen käynnistää hissiprojektin. Sitä ennen oli laitettu kuntoon niin putket, ilmanvaihto, ikkunat kuin kattokin.

"Ensimmäiset selvitykset hisseistä on tehty jo vuonna 2001 ja silloin tilanne oli se, että 1/3 osakkaista oli hissien puolesta ja 2/3 niitä vastaan", kertoo hallituksen puheenjohtaja Markku Polamo. "Asiaan palattiin vasta vuoden 2008 alussa, kun osakkailta tuli aloite hissin rakentamisen selvittämisestä. Silloin olikin jo 80 % hissin rakentamisen - tai sen suunnittelun ja selvittämisen - puolesta."

Päätöstä helpotti ja vauhditti monta seikkaa. Tässä kohteessa kaikki asunnot olvat saman kokoisia ja yhtiön omistuksessa oli kolme huoneistoa. Hissin rakentamiseen voi saada valtiolta ja kaupungilta tukea yhteensä 60 prosenttia; valtiolta 50 % ja Helsingin kaupungilta 10 %.

Isännöitsijä Jari Lyytikäinen Isännöitsijätoimisto Aimo Astala Oy:stä kertoo asukkaiden selvän enemmistön olleen myös sitä mieltä, että maksurasitus jäi varsin alhaiseksi - enimmäiskustannuslaskelman mukaan se olisi enintään 3 000 euroa huoneistoa kohden.

Taloyhtiön kannattaa hissihankkeessa panostaa erityisesti suunnitteluun. Siihen on syytä käyttää aikaa ja rahaa. Hyvien suunnitelmien avulla saadaan vertailukelpoiset tarjoukset ja myöskin toteutusriskit pienenevät:

"Kun jätetään tuotevalikoima avoimeksi, asiakkaalle voidaan monesti tarjota peräti kevythissiä tai jotain muuta ratkaisua, joka ei hänelle sovi", toteaa Reijo Liimatainen RH-Tekniikka Oy:stä.

Aivan alussa tehtiin tarkemittaukset, joiden avulla selvitettiin oikeat korot sekä se, miten kuilu asemoituu porrashuoneeseen.

kavennetut portaat.jpg

Näin saatiin oikea portaiden leikkauksen määrä, jonka huomioiminen on ensiarvoisen vanhoissa kiinteistöissä. Moni asukas oli alussa huolissaan leikkaamisen aiheuttamasta metelistä - se osoittautui käytännössä parin päivän haitaksi.

"Pölyä on tietysti tullut sen jälkeenkin ja kyllähän väliaikaiset kaiteet ja kuilun pystyttäminen ja rakentaminen vievät tilaa vie", Polamo sanoo. "Ei tässä uskoakseni kuitenkaan montaa kuukautta mene, kun asukkaat ja osakkaat ovat tyytyväisiä. Alkuperäisiä vanhempia asukkaita saattaa jopa päästä ulos lenkille, kun eivät ole enää asunnoissaan vankina!"

Toisessa talossa hissit ovat valmistuneet, toiseen ne tulevat kesään mennessä. Samassa hankkeessa uusitaan ulko-ovet, jotka ovat alkuperäiset. Niihin saadaan sähkötoiminen lukitus. Porrashuoneisiin pääsee esteettä: yhdessä portaassa on pari askelmaa, joiden tilalle tulee nyt luiska.

Helsingissä riittää työsarkaa hissiasiamiehelle

Vaikka Helsingissä on viimeisen 10 vuoden aikana tehty yli 600 hissiä vanhaan taloon, urakkaa riittää vielä. Kaupungissa on nimittäin noin 9 000 porrashuonetta vähintään kolmikerroksisessa talossa, joista hissi edelleen puuttuu.

vanha kaupunkitalo.jpg

Helsingissä hissihanketta suunnittelevien kannattaa ottaa ensimmäiseksi yhteyttä kaupungin asiamieheen. Kun yhtiön hallitus on selvittänyt vaihtoehtoja hänen kanssaan, on asukastiedotuksen vuoro.

"Yhtiössä pidetään hissi-info tai yhtiökokouksen yhteydessä hissi-infotilaisuus ja sitä kautta jaetaan kaikille osakkaille tätä tietoa siitä, miten hanke voitaisiin toteuttaa ja mitä se suunnilleen maksaa", kertoo Helsingin kaupungin hissiasiamies Erkki Holappa.

Muissa kunnissa sopiva yhteyshenkilö on korjausneuvoja tai henkilö joka käsittelee korjausavustuksia. Tärkeää on myös tiedostaa, että uuden asunto-osakeyhtiölain myötä hissihankinnan pelisäännöt ovat muuttumassa:

"Kaiken perustana on edelleen se vanhan, tutun yhtiöjärjestyksen sisältämä vastikeperuste, mutta nyt siihen tulevat kertoimet. Niiden perusteella voidaan säätää kunkin huoneiston maksuosuutta huoneiston sijaintikerroksen mukaan", selvittää Suomen kiinteistöliiton lakimies Anna-Liisa Varala.

"Nyt alakerta maksaa hissistä todellakin vähemmän ja yläkerta pikkusen enemmän. Jotkut pelkäsivät, että yläkerran huoneistot kallistuvat hirveästi, mutta sitä ei ole tapahtunut", Holappa rauhoittelee. "Oikeusministeriö on nyt saanut väännettyä perusteet todella oikeudenmukaisempaan suuntaan - eli hyvältä näyttää."

Muutoksia on tulossa paitsi kustannusten jakoon myös hissihankkeen päätöksentekoon ja kustannuksista vapautumiseen. Niitä ovat kuitenkin vain tietyt, laissa erikseen määritellyt tilanteet, Varala korostaa:

"Ne liittyvät sellaiseen tapaukseen, jossa hissi toteutetaan vain osaan kiinteistöllä olevista rakennuksista tai osaan porrashuoneista. Laissa on tarkoitettu niin, että vain ne asunnot, jotka sijaitsevat siinä porrashuoneessa tai siinä kiinteistössä, johon hissi tulee, siitä myös maksavat. Edelleenkin pitää ensin tehdä enemmistöpäätös, mutta sen jälkeen pitää vielä saada myös enemmistö maksamaan joutuvista hissihankkeen puolelle."

Kevään yhtiökokouksissa voidaan hissipäätöksiä tehdä uusien säännösten mukaan, mutta voimaan ne tulevat vasta 1. heinäkuuta alkaen.

Tietoa hissivaihtoehdoista ja niiden kustannuksista
www.hel2.fi/hissiprojekti/

Lue myös:
Taloyhtiössä hissit kuntoon ja turvallisiksi

Katso video!

Lähde: Joka Kodin Asuntomarkkinat 18.4.2010

<< Takaisin