Etusivu > Ajankohtaista > Energiatehokkuutta Jakomäen kerrostaloihin
  • Palaute
  • Intranet

Energiatehokkuutta Jakomäen kerrostaloihin
20.5.2010

hissejä.JPG

Yksi maan kuuluisimmasta lähiöistä, Helsingin Jakomäki on viimeisten viidentoista vuoden aikana pessyt kasvonsa kokonaan. Siellä on uudistettu ja korjattu niin taloja kuin alueita ja tällä hetkellä Jakomäen 31 kerrostalosta on peruskorjattu 70 - 80 %. Kaikki ovat Helsingin kaupungin omistamia arava-kerrostaloja.

"Periaatteessa ne on purettu puhtaaksi kantavaan runkoon asti - rakennettu uudestaan", kuvailee Jakomäen Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Hannu Laakso. Parannuksilla on hintansa - Laakso osoittaa erästä taloa, jossa on 118 huoneistoa: "Näin raskaassa korjauksessa, jonka yhteydessä rakennetaan 13 uutta hissiä, kustannukset liikkuvat 2100 - 2200 euron välillä asuinneliömetriä kohden."

Kaikki Jakomäen talot on liitetty kaukolämpöverkkoon. Myös kaukolämpötalojen energiatehokkuutta voidaan parantaa monin tavoin: on nopeita, kevyitä ja halpoja keinoja, mutta myös raskaampia ja suurempia säästöjä tuovia.

"Helpot ja nopeat ovat sitä, että säädetään laitteet kohdalleen - lämpötilat, verkoston tasapainotus ja muut vastaavat asiat. Sillä tavalla saavutetaan ilman teknisiä investointeja 5 - 10 % vuosisäästöt. Suurempikin säästö on mahdollista - esimerkiksi eräs viime helmikuussa mitattu kohteemme saavutti talvikaudella yli 15 % säästöt", kertoo Helsingin Energian lämmön myynnin päällikkö Turo Eklund. "Haluamme toimittaa taloyhtiöiden päättäjille käytännön tietoa kulutuksesta. Sitä seurataan jatkuvasti ja jos esiintyy poikkeamia, niiden syyt selvitetään ja informoidaan niistä asiakasta. Tietysti myös asukkaiden kulutustottumusten ohjaaminen ja niistä tiedottaminen on yksi tärkeimpiä keinoja."

"Kaukolämpölaitteet kestävät suunnilleen 20 vuotta", sanoo Helsingin Energian kaukolämpötarkastaja Marko Alen. "Loppuvaiheessa edessä on kaksi vaihtoehtoa: joko ne hajoavat fyysisesti - siirrin alkaa päästää vettä lävitse, jolloin tulee äkillinen tarve uusia laitteet - tai isännöitsijät havahtuvat huomaamaan, että laitteet ovat todella vanhoja ja niille pitää tehdä jotain, ja ottavat yhteyden energiantoimittajaan.

vanhat pöntöt.jpg

Meillä on tieto kiinteistöjen vanhoista laitteista sekä niiden kulutustiedot. Niiden perusteella teemme kiinteistölle ilmaisen laitemitoituksen, jonka avulla kiinteistö pystyy itsenäisesti uusimaan laitteensa. Energialaitokset ovat auktorisoinet urakoitsijat pääkaupunkiseudulla, joten he kaikki lähtevät samalta viivalta ja vaatimustaso on kaikille sama."

Jakomäkeläisen kerrostalon laitteiden uusiminen maksaa noin 15000 euroa. Omakotitalossa vastaava toimenpide maksaa töineen ja laitteineen noin 6000 euroa - hinta sisältää sekä laitteet että työn. Kun laitteiston elinikä on 20 vuotta, sitä ei voi pitää kovin korkeana. Energiayhtiö tekee kaukolämpölaitteistolle ilmaisen tiiveystarkistuksen viiden vuoden välein.

hima-lehti.JPG

Myös Laakso korostaa tiedottamisen merkitystä: " Helsingin kaupungin yli 80000 vuokra-asukasta - eli 42600 taloutta - saa kotiinsa "Hima" -lehden, jonka kautta jokaista taloutta pyritään valistamaan energiataloudellisesta asumisesta."

Laakso pitää vedenkulutuksen huoneistokohtaista mittaamista - ja huoneistokohtaista maksua - yhtenä tärkeimmistä keinoista energialaskun pienentämisessä: "Silloin asukas maksaa kuluttamastaan vedestä ja energiasta ja pystyy itse mittaamaan sen."

Aina kun taloyhtiössä toteutetaan suurempia korjauksia, niiden yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota myös energiatehokkuuden parantamiseen. Näin voidaan päästä jopa 25 - 40 % vuosisäästöihin. Jakomäessä on uusittu lämmöneristeet ja kasvatettu samalla hiukan eristepaksuutta. Ikkunat on uusittu 3-lasisiksi lämpölaseiksi, tuloilmaikkunat ovat nyt erittäin energiatehokkaat.

Vesikalusteet on uusittu ja saatu kulutus pienenemään sitä kautta huomattavasti. "Entiset kuluttivat noin 25 litraa minuutissa, uusissa virtaamatavoite on 8-12 litraa minuutissa", Turo Eklund sanoo. Myös ilmanvaihtojärjestelmä uusittiin kokonaan ja sen yhteydessä lämpö ja ilmanvaihto tasapainotettiin.

parvekelasitus.JPG

Energiatehokkuutta on Jakomäessä parannettu myös parvekelasituksilla sekä siirtymällä taloyhtiön tiloissa led-valaistukseen.

Katso video!

<< Takaisin