Etusivu > Ajankohtaista > Energiatehokkuus kiinnostaa rakentamista suunnittelevia
  • Palaute
  • Intranet

Energiatehokkuus kiinnostaa rakentamista suunnittelevia
20.8.2010

Suomalainen on valmis maksamaan energiatehokkaasti rakennetusta talosta. Tietoa matalaenergiarakentamisesta pitäisi kuitenkin saada nykyistä helpommin. Asiaa selvitettiin Kuopion asuntomessuilla tehdyssä Tekesin ja Motivan kyselyssä.

Lähes 85 prosenttia talon rakentamista suunnittelevista olisi valmis maksamaan lisähintaa talonsa energiatehokkuuden parantamisesta. Valtaosa olisi valmis maksamaan enintään 5000 euroa, mutta pieni osa jopa yli 15 000 euroa. 10 prosenttia ei maksaisi lisää energiatehokkuudesta, mutta olisi valmis tinkimään muusta, kuten neliöistä ja varustelutasosta.

Kodin lämmitystapaa valitessa tärkeimmäksi kriteeriksi nousivat edulliset käyttökustannukset. Lähes puolelle helppokäyttöisyys oli olennainen kriteeri. Uusiutuvan energian käyttö oli tärkeää 40 prosentille vastaajista.

Ilmalämpöpumppu monien suunnitelmissa

Vaikka energiatehokkuus kiinnostaa, tiedonsaanti koetaan kuitenkin hankalaksi. Energiatehokkaan rakentamisen esteenä pidettiin yleisimmin sitä, että tietoa ei saa helposti yhdestä paikasta. Toisaalta vastaajat kokivat, että myöskään suunnittelijoilla ja urakoitsijoilla ei ole tarpeeksi tietoa. Lisäksi saatavilla olevia tietoja pidetään ristiriitaisina tai epäluotettavina. Vain 22 prosenttia vastaajista arveli matalaenergiarakentamisen esteeksi sen hinnan.

Vastaajien omissa energiatehokkuuden parantamisen suunnitelmissa siinsivät yleisimmin ilmalämpöpumppu (45 prosenttia) ja lämmitysjärjestelmän kunnostaminen tai vaihtaminen (32 prosenttia). Oman talon parantamisessa valtaosa eli 74 prosenttia vähentäisi kokonaisenergiankulutusta. Lähes puolet haluaisi myös hyödyntää enemmän uusiutuvaa energiaa. Sen sijaan veden kulutusta olisi valmis alentamaan vain 24 prosenttia vastaajista.

Kuopion asuntomessut ajan hermolla

Kuopion asuntomessuilla lähes kaikki kohteet olivat matalaenergiataloja, mikä oli myös yksi messujen teemoista.

"Kyselyn mukaan suomalaisia kiinnostaa energiatehokas rakentaminen. Siinä mielessä Kuopion asuntomessut vastasivat hyvin ajankohtaisiin tarpeisiin, sillä suurin osa kohteista kuului parhaaseen A-energialuokkaan", toteaa Messututka-hankkeen projektijohtaja Timo Hautakoski Suomen asuntomessuilta.

Myös suomalaiset yritykset ovat huomanneet trendin. Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelma on rahoittanut useaa pientalojen energiatehokkuutta parantavaa ratkaisua.

Lisätietoja

Projektijohtaja Timo Hautakoski, Suomen asuntomessut, puh. 040 511 4913
timo.hautakoski(at)asuntomessut.fi

Kestävä yhdyskunta -ohjelman päällikkö Virpi Mikkonen, Tekes, puh. 050 557 7930
virpi.mikkonen(at)tekes.fi

Kyselyn tulokset (pdf)

<< Takaisin