Etusivu > Ajankohtaista > Kiinteistöliitto: Energiaveropaketti valmisteltava uudelleen
  • Palaute
  • Intranet

Kiinteistöliitto: Energiaveropaketti valmisteltava uudelleen
9.9.2010

Kiinteistöliitto vaatii, että hallituksen energiaveropaketti valmistellaan perusteellisesti ja huolellisesti uudelleen. Julkisuuteen tulleet epäilyt valmistelussa käytettyjen VTT:n asiantuntijoiden kytköksistä turvealaan kyseenalaistavat koko uudistuksen luotettavuuden. Asiantuntijoilla on ollut vastuullaan myös metsäteollisuuteen liittyviä hankkeita.

- Maakaasun verotuksen ohella on arvioitava uudelleen turpeen alhainen verotus. Turpeelle olisi tulossa sen hiilipäästöihin verrattuna erittäin alhainen ympäristöperusteinen energiavero, toteaa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen Tätä on perusteltu metsäteollisuuden puutarpeilla. Monien asiantuntijoiden mielestä huoli puun riittävyydestä energian tuotantoon ja puunjalostukseen on aiheeton. Energiaverouudistuksen periaatteiden mukaan turvetta pitää verottaa yhdenmukaisin perustein muiden polttoaineiden kanssa.

Kiinteistöliitto korostaa, että uudistuksen tavoitteena on ohjata kansalaiset säästämään energiaa ja käyttämään uusiutuvia energianlähteitä. Tavoitteen saavuttamisen kannalta on tärkeää, että kansalaisilla on tosiasiassa mahdollisuus säästää lämmitysenergiankulutuksessa tai ryhtyä käyttämään uusiutuvia energianlähteitä. Tavoite ei useinkaan toteudu asuintaajamien kaukolämpöön kytketyissä kerros-, rivi- ja omakotitaloissa ilman että vahingoitetaan energiatehokasta ja ympäristöystävällistä kaukolämpöjärjestelmää. Sen sijaan sähkö- tai öljylämmitteisissä pien- tai rivitaloissa tavoitteen saavuttaminen voi olla mahdollista.

Energiaverouudistuksen on tarjottava erilaisissa ja eri tavoin lämmitetyissä asunnoissa asuville kansalaisille järkevä mahdollisuus säästää lämmitysenergiaa ja ohjata valinnoillaan lämmitysenergian tuotantoa ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin.

Kiinteistöliitto korostaa, että energiaverotuksen uudistuksen toteuttaminen kertaheitolla vuonna 2011 on merkki huonosti hoidetusta veropolitiikasta. Kiinteistöliiton mukaan on välttämätöntä, että energiaverotuksen rakennemuutos toteutetaan vähintään kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa, vuosina 2011-2013.

Kiinteistöliiton jo elokuun alussa esittämää siirtymäaikaa ovat kannattaneet julkisuudessa useat asiantuntijat. Siirtymäaika mahdollistaa taloudellisesti oikeudenmukaisen ja hallitun muutoksen sekä energian käyttäjille että tuottajille.

Lisätietoja: Suomen Kiinteistöliitto, toimitusjohtaja Harri Hiltunen puh. 050-5511295 (harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fi) ja tutkimusjohtaja Mauri Marttila puh. 050 5986399 (mauri.marttila@kiinteistoliitto.fi).

<< Takaisin