Etusivu > Ajankohtaista > Kestävä kunta -kilpailussa palkittiin neljä ehdotusta
  • Palaute
  • Intranet

Kestävä kunta -kilpailussa palkittiin neljä ehdotusta
15.9.2010

Kestävä kunta -kilpailun palkinnot jäteveden, maankäytön, jätehuollon ja biokaasun innovaatioille

Tekesin ja Kuntaliiton järjestämässä Tulevaisuuden kestävä kunta -kilpailussa palkinnon saavat Joensuu, Jyväskylä ja Turku sekä Itä-Uudenmaan Jätehuolto. Voittajiksi seuloutuneet ehdotukset ovat aidosti innovatiivisia ja toteuttamiskelpoisia.

Kilpailun voittajia ovat Joensuun liiketoimintamalli jätevedenpuhdistamon tuottaman lämmön hyödyntämiseen, Jyväskylän kehittämä maankäytön suunnittelutyökalu ja toimintamalli, Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n punnitseva, monilokeroinen jätteidenkeräysjärjestelmä sekä Turun idea paikallisesti tuotetun biokaasun käyttöönottoon liikenteessä. -Lue lisää voittajaideoista!

Voittajille palkinnot jakava hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) toteaa, että voittajaehdotuksissa näkyy käytännönläheinen innovatiivisuus.

"Hyvät ideat syntyvät usein käytännön työssä. Paikallisesti kehitettyjä innovaatioita tulisi tukea", Tölli sanoo.

Tölli toivoo, että kestävä kehitys ei olisi kertakäyttöinen tai irrallinen ratkaisu, vaan läpäisevä ajatus kaikessa kunnallisessa päätöksenteossa ja toiminnassa.

"Kunnat ovat kestävässä kehityksessä merkittävässä roolissa, sillä kuntien toiminnalla on vaikutusta yleiseen käyttäytymiseen. Kunnallisten sektorien välistä ja sisäistä yhteistyötä olisi parannettava, jotta tiedonkulku toimisi ja toiminta olisi suunnitelmallista", Tölli sanoo.

Voittajille rahoitusta Tekesiltä

Kilpailun tavoitteena oli tuottaa ideoita, jotka auttavat kuntia ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, kestävän kehityksen mukaisten toimintatapojen edistämisessä sekä hyvän elinympäristön tarjoamisessa.

"Kuntien rooli kestävässä kehityksessä on olennaisen tärkeä, sillä kunnissa luodaan edellytykset esimerkiksi maankäytölle. Kunnat ymmärtävät roolinsa, mutta toimintatapoja pitää muuttaa radikaalisti", sanoo Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelman päällikkö Virpi Mikkonen.

Kilpailussa etsittiin erityisesti sellaisia ideoita, joissa ratkaisut ovat kokonaisvaltaisia.

"Kestävä kehitys ei voi olla vain yksittäisiä asioita ja ratkaisuja. Kun tie valitaan, sillä on ajettava samaan suuntaan", yliarkkitehti Ritva Laine Kuntaliitosta toteaa.

Tekesin ja Kuntaliiton yhteistyökumppaneineen järjestämään kilpailuun tuli yhteensä 20 korkeatasoista ehdotusta, jotka liittyivät muun muassa vaihtoehtoisiin energiaratkaisuihin, jätteiden käsittelyyn, ekotehokkaaseen asumiseen, liikenneratkaisuihin ja maankäytön suunnitteluun. Voittajaideoita ryhdytään jatkokehittämään Tekesin rahoituksella.

Lisätietoja Yliarkkitehti Ritva Laine, Suomen Kuntaliitto, puh. 050 521 5749, ritva.laine@kuntaliitto.fi
Kestävä yhdyskunta -ohjelman päällikkö Virpi Mikkonen, Tekes, puh. 010 60 55930, virpi.mikkonen@tekes.fi

<< Takaisin