Etusivu > Ajankohtaista > Teollisesti rakennettiin, korjataan siis teollisesti
  • Palaute
  • Intranet

Teollisesti rakennettiin, korjataan siis teollisesti
27.10.2010

Lindstedt Tuomo.jpg
Tuomo Lindstedt esitteli teollisen korjausrakentamisen esimerkkejä
FinnBuild 2010 -messuilla Tee parannus -osastolla

Suomalaiset lähiöt rakennettiin teollisesti 1960- ja 70-luvuilla, lähes puoli vuosisataa sitten. Nyt niillä on edessään suuret peruskorjaukset. Lähiöt rakennettiin aikanaan teollisesti - miksei niitä siis myös korjata teollisesti?

Teollinen rakentaminen vyöryi suomalaisille työmaille suuren maaltapaon aiheuttaman rakennuspaineen seurauksena. Rakennuksen lukemattomat osat valmistettiin tehtaalla, kuljetettiin työmaalle rekoilla ja kuorma-autoilla ja nostettiin paikoilleen työmaanostureilla. Perinteiset muurarin ja kirvesmiehen työt likipitäen katosivat kerrostalotyömailta, kun rakennustyö muuttui valmiiden osien liittämiseksi toisiinsa ja rakennusmiehistä tuli asentajia.

Edut olivat selvät - hinta ja nopeus tärkeimpinä, sillä asuntopula oli huutava. Laatukaan ei välttämättä kärsinyt, kun osat valmistettiin kuivissa, lämpimissä tehdastiloissa.

Siksi vaikuttaakin erikoiselta, kun moni näihin rakennuksiin kohdistuva putki- tai julkisivuremontti tehdään vielä 2000-luvulla käsityönä, alusta loppuun paikan päällä. Asukkaat ovat evakossa pahimmassa tapauksessa kuukausia, hinta on perinteisen käsityön hinta eikä laadusta ole siitä huolimatta takeita. Miten myös korjausrakentamisessa päästään teolliseen korjaamiseen?

- Teollinen korjausrakentaminen on esivalmistusta, jossa suuri osa työstä siirretään tehtaille, pois työmaalta, määrittelee Tuomo Lindstedt Aalto-yliopistosta. Hän työskentelee teknillisen korkeakoulun "Built Environment Services" - tutkimusryhmässä, joka on etsinyt menetelmiä juuri 1960- ja 70-lukujen kerrostalojen korjaamiseen Teollisen korjausrakentamisen konseptointi -tutkimushankkeella. Lindstedt luettelee esivalmistuksen hyötyjä: - Saavutetaan laadullista hyötyä, koska osat valmistetaan hallituissa tehdasoloissa. Laatu on tasaista ja erityisesti kokonaislaatu paranee merkittävästi pitkällä aikavälillä. Teollisella valmistuksella saavutetaan myös kustannushyötyä, jolloin hankkeen kokonaiskustannukset pienentyvät.

Entä korjauksen läpimenoaika, joka on kuitenkin asukkaalle keskeisen tärkeä asia? - Asuntokohtainen läpimenoaika lyhenee, eli asukkaan ei tarvitse olla poissa kotoaan yhtä kauan. Hankkeen kokonaiskestoaikaan esivalmistuksella ei ole välttämättä merkitystä.

Teollinen korjausrakentaminen edellyttää joitain muutoksia myös korjauksen suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa mittaus työmaalla ja rakennuksen kuntotarkastus on tehtävä paljon tarkemmin kuin perinteisissä korjauksissa, sillä tehtaalla valmistettavien tuotteiden on oltava hyvin mittatarkkoja ja sovelluttava käyttötarkoitukseensa. Rakentamisvaiheessa puolestaan korostuu uudenlainen logistiikka; kun tuodaan suuria osia työmaalle, niiden on oltava siellä juuri oikea-aikaisesti . Ne tuodaan sinne vasta kun niitä tarvitaan.

Massaräätälöinnillä oikea tuote oikeaan paikkaan

Tyypillisimpiä remontteja lähiötaloissamme ovat putkiremontit, julkisivukorjaukset ja lisärakentaminen. Kaikkiin on jo olemassa testattuja ratkaisuja joko Suomessa tai ulkomailla. Kaikki lähiötalot eivät kuitenkaan ole samasta muotista, vaan ratkaisuja on voitava muokata käyttäjäkohtaisesti:

- Keskeistä teolliselle esivalmistukselle on massaräätälöitävyys, Lindstedt korostaa. - Perusratkaisun on oltava tuotteistettavissa - tehdasvalmistuksen on oltava kannattavaa - samalla kun sen on oltava muokattavissa käyttäjän toiveisiin.

Putkiremontissa teollista korjausta edustavat tehtaalla valmiiksi kootut hormielementit, joihin voidaan sijoittaa niin vesi-, viemäri kuin sähkö- ja teleliikenteen putkitukset. Tilaajan toiveiden mukaan pinnoitettujen moduulien sijoittaminen on helppoa vaikkapa porraskäytävään eikä vanhojen putkien purkamista tarvita.

Kylpyhuoneen seinät voidaan vedeneristää ja laatoittaa valmiiksi ja tuoda työmaalle levyinä, jotka yksi mies voi helposti kiinnittää paikalleen. Lattia voidaan rakentaa tehtaalla kaatoineen, putkituksineen ja viemäröinteineen kokonaisiksi elementeiksi aina lattialämmitystä ja kaakeleita myöten. WC-istuimen vesisäiliön varaama tila voidaan hyödyntää hormielementiksi, joka sisältää myös vesisäiliön.

- Saavutetaan huomattavia aikasäästöjä, kun vanhat putket voidaan jättää paikalleen ja piikkaus-paikkaus-operaatiot vähentyvät olennaisesti, Lindstedt huomauttaa.

Julkisivuelementeissä ratkaisut rajautuvat muutamaan kohtaan. Toinen on levytysseinien asennusrungot, toinen koko seinän kokoiset suurelementit.

- On valmistettu puupohjaisia elementtejä, jotka sisältävät muun muassa ilmanvaihtohormistoja, tulo- ja poistokanavia sekä erilaisia sähkö- ja telejärjestelmiä. Ikkunat on mahdollistas integroida näihin valmiiksi jo tehtaalla, jolloin niistä tulee tiiviimpiä esimerkiksi puitteistaan, Lindstedt sanoo.

Suurelementit asennetaan rakennuksen rungon päälle. Tällaisia korjauksia on tehty Saksassa ja Itävallassa useita, Suomessa on nyt tulossa ensimmäinen. Elementtien pintamateriaali voidaan valita vapaasti ja niihin voidaan asentaa tehtaalla valmiiksi aurinkopaneeleja. - Energiatehokkuuteen on mahdollista vaikuttaa suuresti; Saksassa ja Itävallassa pyritään lähtökohtaisesti aina passiivitasoon, Lindstedt kertoo.

Lisärakentamisessa yleisimpiä kohteita ovat hissit ja porraskuilut, joita valmistetaan myös Suomessa. Lisäkerrosten rakentaminen on tulossa myös meille, ja sillä voidaankin usein rahoittaa muut peruskorjaukset: putkiremontti, hissit ja julkisivujen korjaus.

Tuomo Lindstedt puhui FinnBuild 2010 -messuilla. Hänen esityskalvonsa (pdf) sisältävät runsaasti esimerkkejä teollisen korkausrakentamisen ratkaisuista.

<< Takaisin