Etusivu > Parhaat käytännöt > Kosteus- ja hometalkoot
  • Palaute
  • Intranet

Kosteusvauriot ja home kuriin talkoilla

rihmakasvustoa.JPG


Rakennusten kosteus- ja homevauriot ovat Suomessa suuri ongelma. Sitä pahentaa edelleen se, ettei meillä ole riittävää asiantuntemusta tai tietoa siitä, kuinka niitä oikein pitäisi korjata.

Asian parantamiseksi valtioneuvosto on käynnistänyt kosteus- ja hometalkoot, joiden tarkoitus on luoda korjausrakentamiselle tietyt kriteerit ja standardit. Talkoot toteuttaa ympäristöministeriö yhdessä muiden ministeriöiden, kuntien sekä keskeisten kiinteistönomistajatahojen ja rakennusalan toimijoiden kanssa.

"Ongelma on pääasiassa yhteisten toimintatapojen puuttuminen", kiteyttää hankkeen vetäjä, ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen ympäristöministeriöstä. "Ei ole tarpeeksi riittävän hyviä asiantuntijoita tutkimaan taloja ja tekemään korjaussuunnitelmia. Myös korjauspuolelta puuttuu korjausrakentamiseen erikoistuneita tekijöitä - niitä suorittavat henkilöt ovat melkein aina saaneet uudisrakentajan koulutuksen. Tarvitaan siis lisäkoulutusta ja pätevöitymisjärjestelmä: kuka osaa tutkia, kuka laatia korjaussuunnitelman ja kuka korjata. Nykyisellään järjestelmä on keskeneräinen."

Jos joku epäilee, että kotona on kosteus- ja homevaurio - asukkaat sairastelevat tai talossa haisee epäilyttävästi - Pirinen suosittelee ottamaan yhteyttä kosteusvaurioihin erikoistuneeseen kuntotutkijaan.

seinä auki.JPG

"Tällaiset kosteusvauriot ovat yleensä piilossa rakenteen sisällä. Asiantuntija ymmärtää, missä talon riskirakenteet sijaitsevat. Ne on avattava ja tutkittava."

On siis varauduttava antamaan kuntotutkijalle lupa avata jokin nurkka, kun hän niin pyytää - muuten tutkimusta ei voi suorittaa.

Kosteusongelmat eivät suinkaan kosketa vain omakotitaloja. Ne riivaavat yhtä lailla kouluja, päiväkoteja ja sairaaloita; mittakaava vain on paljon suurempi. Pirinen muistuttaa, että monet koulujen homevauriokorjaukset ovat epäonnistuneet: syy on se, ettei osata enempää tutkia kuin suunnitellakaan.

Puutteita on Pirisen mukaan myös työn tilaajan osaamisessa. Tilaajat pitäisi saada ymmärtämään, että on tilattava hyviä tutkimuksia ja hyviä suunnitelmia, vaikka ne maksavatkin enemmän. Tätä tarvitaan niin kunnan kuin taloyhtiönkin hallinnossa sekä isännöitsijöiden taholla. "Tässä tulee esiin tiedotuksen merkitys", Pirinen korostaa.

ulkopuolinen tarkastus.JPG

Tiedetään hyvin, että korjaaminen tulee kalleimmaksi silloin, kun se toteutetaan vasta pakon edessä. Pitäisi ehdottomasti päästä ennakoivaan korjaamiseen: kaikki tietävät, että talon rakenneosat kestävät 30 - 40 vuotta. Miksi ne korjataan vasta sitten, kun ensimmäiset vuodot ilmestyvät?

" Se johtuu paljolti siitä, että rakennuskantamme on vielä nuorta". Pirinen sanoo. "Emme ole vielä oppineet sitä, että taloja pitää korjata."

Lisätietoja ympäristöministeriön nettisivuilta:
http://www.environment.fi/default.asp?contentid=314395&lan=fi

Lähde: Joka Kodin asuntomarkkinat 14.3.2010

Katso video!