Etusivu > Parhaat käytännöt > Ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen > Hyvä korjaustapa tai -tuote > Julkisivuremontti
  • Palaute
  • Intranet

Julkisivuremontti

Julkisivuremontti on iso urakka, joka paketoi talon hetkeksi. Useimpia taloyhtiön asukkaita suututtaa, kun ikkunat peitetään moneksi kuukaudeksi ja remontista koituu melu- ja pölyhaittaa. Eniten saattaa ärsyttää, ettei tiedä, kuinka kauan remontti kestää. Asukkaille tiedotus onkin tärkeää, jotta he voivat suunnitella omia menojaan ja esimerkiksi lomiaan remontin mukaisesti. Taloyhtiön kannattaa kiinnittää huomiota remonttikumppanin valintaan, sillä projektinhallinnan kautta aikataulutuskin onnistuu.

Suunnittele ja kilpailuta talon julkisivuremontti huolellisesti. Onhan julkisivu talon pitkäaikainen ja näkyvin käyntikortti.

Julkisivuremontti tarjoaa hyvät mahdollisuudet parantaa myös rakennuksen energiatehokkuutta, sillä esimerkiksi ulkoseinien, katon ja ikkunoiden korjaamisella voidaan vaikuttaa lämmönkulutukseen. Parantamalla energiatehokkuutta voidaan säästää selvää rahaa ja samalla lisätä asumisviihtyvyyttä.

Ohjeita ja lisätietoja julkisivukorjaukseen liittyvistä asioita löydät seuraavista linkeistä:

Vaakaviiva

Ryhmäkorjaushankkeena toteutettu julkisivujen korjaus


Porissa toteutettiin 2004-2006 Etelä-Koivulan alueella kerrostaloihin ryhmäkorjaushanke, jossa oli mukana kuusi asuntoyhtiötä ja 2 vuokrataloyhtiötä, yhteensä seitsemän 1969-1972 rakennettua kerrostaloa. Kaikkien taloyhtiöiden julkisivut uusittiin yhteisillä suunnitelmilla ja toteutuksella.
Kerrostaloissa korjattiin ulkoseinät, ikkunat ja parvekeovet. Ulkorakenteiden korjausten jälkeen ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmä perussäädettiin.

Kuntoarviosta kunnostustöihin
Kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten jälkeen ulkoseinien korjauksessa päädyttiin säilyttämään olemassa oleva seinärakenne. Ulkokuorta ei purettu eikä vanhaa lämmöneristettä poistettu. Kerrostaloissa oli perinteiset 1970-luvun alun betonisandwich-elementit, joiden päälle asennettiin 80 mm lisää lämmöneristettä ja tuulettuva rakenne. Lopuksi uusi rakenne levytettiin. Vanhat 2-lasiset ikkunat vaihdettiin nykypäivän tyypillisiin 3-lasisiin ikkunoihin. Investointien suuruus oli noin 190 e/asuinneliö.

Lopputuloksena säästöjä ja silmäniloa

Ketjutetulla toimintamallilla eli ryhmäkorjauksella varmistettiin edullinen toteutushinta ja parempi laadun varmistus. Energiataloudellisesti ulkorakenteiden korjauksella sekä ilmanvaihdon ja patteriverkoston perussäädöllä on saavutettu noin 20 prosentin säästö kaukolämmönkulutuksessa. Lisälämmöneristäminen on taloudellisesti kannattavaa, jos kiinteistössä on iso korjaustarve ulkoseinille.

Ryhmäkorjaushanke loi koko Etelä-Koivulan alueelle uuden ilmeen, mitä ei olisi saavutettu korjaamalla kerrostaloja yksittäin. Uusi ilme lisää asukkaiden viihtyvyyttä sekä nostaa alueen ja (todennäköisesti) myös asuntojenkin arvoa.


Faktalaatikko:

  • 1969-1972 rakennetut kerrostalot
  • 7 kerrostaloa, 469 asuntoa
  • 26390 asuinneliötä
  • remonttikustannukset n. 190 e/asm2.
  • edut: asuntojen arvonnousu ja noin 20 prosentin säästö kaukolämmönkulutuksessa
  • Ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmä perussäädettävä ulkorakenteiden korjausten jälkeen.
  • Toteutus: Pääosassa yhtiöitä isännöitsijänä Ammatti- Isännöitsijät Oy / Hannu Heinilä. Kohteen rakennuttajakonsultti ja ryhmäkorjaushankkeen vetäjä Sakipa Oy. Alueen muutostyön suunnittelu Arkkitehtitoimisto Kûttner Ky. Urakkakilpailun jälkeen kohteen urakoitsijaksi valittiin Oka Oy. Julkisivulevyt toimitti LTM Company Oy.


Lisätietoja ryhmäkorjauksesta ja kuntoarvioista
- Ryhmäkorjaus
- MET - energiatehokas Maunula
- Kuntoarvio: http://www.taloyhtio.net/korjausjaremontointi/kuntoarviojapts/

Eino Taulu, toimitusjohtaja, Sakipa Oy
p. 050 511 5855
eino.taulu@kiinteistoliitto.fi