Etusivu > Parhaat käytännöt > Ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen > Hyvä korjaustapa tai -tuote > Putkiremontti
  • Palaute
  • Intranet

Putkiremontti

Putkiremontit ovat rakennuskantamme ikäjakauman vuoksi ajankohtainen teema. Valtaosa Suomen kerrostalokannasta on rakennettu 1970-luvun alussa ja putkiremontti on yleensä ajankohtainen korjaushanke, kun talo täyttää 50 vuotta. Myös rivitalojen putkistoremontit yleistyvät. Seuraavien 10 vuoden aikana noin 600 000 asuinhuoneistoa on putkiremontin kohteena. Niissä asuu yli miljoona suomalaista - eli joka viides suomalainen kohtaa putkiremontin, halusi tai ei. Kustannukset ovat yhteensä arviolta 15 miljardia euroa.

Putkiremontti on iso operaatio. Remontin yhteydessä onkin hyvä puntaroida, mitä muita kunnostuksia taloyhtiössä on järkevä tehdä samalla. Erityisesti kannattaa kiinnittää kiinnittää energiatehokuuden parantamiseen.

Vältä karikot - korjaa ajoissa ja viesti suunnitelmallisesti

Tarpeellisten korjausten lykkääminen tarkoittaa pahimmassa tapauksessa korkeampia kustannuksia ja/tai vesivaurioita. Osa vakuutusyhtiöistä onkin tiukentanut korvausten maksamista koskevaa linjaansa ja jotkut yhtiöt eivät anna vakuutuksia, ellei putkistojen kunnossapitoa ole riittävän aikaisin huomioitu.

Asianmukainen viestintä ennen korjauksia, niiden aikana ja korjausten jälkeen on tärkeää. Asukkaat haluavat vaikuttaa omaa asuntoaan koskeviin ratkaisuihin ja arvostavat tietoa siitä, miten ja milloin putkiremontti omassa asunnossa etenee ja mitä haittoja remontista aiheutuu.

Aikataulun pettäminen ja huolimaton työmaakulttuuri ärsyttävät putkiremontin teettäjiä. Lisäksi ongelmallisissa remonteissa alustava korjausremontti on usein arvioitu liian pieneksi, hankesuunnittelu on ylimalkainen ja putkistojen kuntoremontti on jätetty tekemättä.

Asukaslähtöisyys - mitä se on

Asukaslähtöisessä putkiremontissa lähtökohtana ovat aina tietysti putkiston kunto, mutta vähintään samassa määrin myös asukkaiden tarpeet, vaatimukset ja maksukyky.

Uudet teknologiat tarjoavat mahdollisuuden putkiremenotteihin, jotka ovat kustannustehokkaita ja häiritsevät asukkaiden arkea mahdollisimman vähän. Putkiston ja märkätilojen kunnosta johtuen usein tarvitaan myös järeämpiä otteita. Tärkeintä on, että kullekin taloyhtiölle löytyy sen tarpeita vastaava putkiremontin toteutustapa. Usein se on luonteva yhdistelmä uusia ja perinteisiä keinoja.

Erilaisia vaihtoehtoja ja malleja putkiremontin toteuttamiseen: