Etusivu > Parhaat käytännöt > Tutkimus- ja kehityshankkeet > Ubiikkitekniikka kiinteistönhoidossa
  • Palaute
  • Intranet

Ubiikkitekniikalla tehoa ja säästöjä kiinteistönhuoltoon

Hein_Ahola.jpg

Kari Hein (vas.) ja Kimmo Ahola kertoivat ubiikkitekniikoista FinnBuild 2010 -messuilla lokakuussa 2010

Laitteelta toiselle kiinteistön kellarissa tai ullakolla kulkevan, mittarilukemia muistilehtiöönsä kirjaavan huoltomiehen työ muuttuu tulevaisuudessa täysin. Pienet, verkottuneet tietokoneet keräävät mittatiedot hänen puolestaan suoraan laitteilta, lähettävät ne langattomasti eteenpäin - ja säätävät itsenäisesti lämpötilaa, ilmanvaihtoa tai valaistusta.

- Ubi-tekniikka on tietotekniikan seuraava murros. Rakennuksissa se liittyy keskeisesti taloautomaatioon ja sen jatkuvaan säätämiseen; se on automaattista tiedonkeruuta, jota tehdään tyypillisesti langattomilla, pienillä mittalaitteilla, kuvailee Kimmo Ahola Tekesistä. - Niillä pyritään saamaan reaaliaikaista tietoa rakennuksesta, kiinteistöstä ja infrastruktuurista.

Energiaa on näihin asti säästetty pääasiassa lisäämällä villaa ja parantamalla ilmanvaihtoa. Mitä uutta ubiikkitekniikalla saavutetaan?

- Talotekniikan säädöissä on tyypillisesti 20 - 30% tarkentamisen varaa. Ubi-tekniikalla pyritään laitteiden reaaliaikaiseen ohjaukseen ja parantamaan niiden hyötysuhdetta esimerkiksi energian hallinnassa. Ratkaisujen ei tarvitse olla taloon langallisesti tai johdotettuna rakennettuja, vaan uudet tekniikat voidaan tuoda sinne vähitellen ja lisätä tai vaihtaa niitä kiinteistön elinkaaren eri vaiheissa, Ahola selvittää.

- Ubi-tekniikkaa on käytetty prosessiteollisuudessa jo vuosia. Rakentamisessa se on vielä uusi asia ja käytössä vasta pilotointimielessä, kertoo Fatman Oy:n toimitusjohtaja Kari Hein. - Pilottitutkimusten perusteella laaditaan ohjeet ja määräykset, jotka edellyttävät Ubi-tekniikan käyttöönottoa ainakin uudisrakennuksissa ja saneerauskohteissa.

UBI-tekniikkaa hyödynnetään sekä uusissa että jo olemassa olevissa rakennuksissa asentamalla langattomia antureita huoneistoihin sellaisiin paikkoihin, missä saadaan mitattua vaikkapa energiaa, lämpötilaa tai kosteutta. Järkevin tapa hyödyntää sitä rakennuksissa onkin energiatehokkuuden ja olosuhteiden parantaminen huoneistoissa.

Varsinaista läpimurtoa ubi-tekniikan käyttöönotossa Hein ennustaa siinä vaiheessa, kun kerättyä tietoa aletaan käyttää eritellysti asukaskohtaiseen laskutukseen.

Kallista ubi-tekniikkaan siirtyminen ei tule olemaan: sarjat ovat suuria ja teknologia nykypäivänä halpaa. - Kahden vuoden takaisinmaksuaika, ei sen enempää, Hein arvioi. - Sen käyttö tulee alentamaan myös rakennuskustannuksia, koska samoilla antureilla voidaan hallita sekä aikaisemmin tehdyt tehtävät että ne, joita joudutaan toteuttamaan uusissa rakennuksissa jo lainsäädännönkin takia.

Tekes panostaa ubiiikkitekniikkaan paljon. Sovelluksia löytyy monilta aloilta, kiinteistönhoidon lisäksi sitä voivat hyödyntää vaikkapa turvallisuusala, energiaverkot ja maa- ja karjatalous.

- Ubicom projektimme tarkoituksena on saada aikaan vuosina 2007 -2013 projekteja, joiden volyymi on tällä alueella yli 300 miljoonaa euroa, Kimmo Ahola kertoo. - Osa on teknologiakehitystä - langattomia verkkoja, antureita, niiden arkkitehtuuria - mutta suuri osa myös pilottiratkaisuja, joissa näitä halutaan testata. Tyypillinen testauskohde on esimerkiksi tietoturva.

Aholan mukaan ohjelman puitteissa pyritään myös löytämään ne alueet, joilla suomalaiset pystyvät vientiin ulkomaille. - Olemme alalla maailman kärkeä; emme karkumatkalla muihin nähden, mutta kärkijoukossa, Ahola sanoo.

Lue lisää Tekesin ubicom-ohjelmasta